Kaffet som lämnades kvar

Jag, min vän och en annan person (som också är min vän men väljer att inte kalla han det i detta inlägg), var hemma hos personen och drack en kopp kaffe, då personen säger "har du tänkt på att *min vän* alltid lämnar kvar kaffe i sin kopp när han är färdig?" Detta fick mig att tänka, att min vän åter igen slösar på människors energi och världens miljö.

(Innan jag ger mig in på min bry-förklaring, så vill jag bara säga att det INTE var jag som uppmärksammade händelsen, utan det var den TREDJE PERSONEN, jag valde vara att skriva om detta)

Kaffe är kanske världens största exportvara, jag har ingen aning om hur mycket kaffe som exporteras från låt oss säga Colombia varje år, men jag kan tänka mig att det är sjukt otroliga mängder. Låt oss säga att min vän lämnar kvar 0.5 deciliter kaffe i varje kopp han dricker. Jag vet att min vän är en van kaffedrickare, så jag räknar med att han snittar 3 koppar/dag. Alltså så förspills 1.5 deciliter kaffe om dagen, dvs en lagomt stor kopp kaffe. Under ett helt år häller min vän ut 54.7 liter kaffe. Jag räknar för enkelhetens skull att en kopp kaffe är bryggt på 10 gram kaffe. Det blir 3.65 kilo på ett år. 7 paket. Detta låter inte mycket, det är inte mycket heller. Men nu kommer det speciella med denna blogg.

Låt oss säga att av Sveriges 9 miljoner invånare, så är hälften av dem dagliga kaffedrickare och dricker 3 koppar om dagen. Dom lämnar kvar en halv deciliters skvätt i varje kopp, alltså 1.5 deciliter om dagen. Totalt blir detta 218 miljoner liter kaffe per år, och över 12 tusen ton.
 Räknar vi då detta med att 3 miljarder människor gör det varje dag, i hela världen, så blir det ungefär 11 miljarder kilo kaffe som hälls bort varje år.

(Jag ber om ursäkt för eventuella stavfel, felberäkningar osv)

Sensmoralen i detta bry-inlägg är nog vad varje människa har hört när dom var liten: "Ta inte mer än vad du orkar"
 


RSS 2.0